“Şeker hastalığı ameliyatı” olarak da bilinen “transit bipartisyon” ameliyatı, obezite sorunu yaşayan tip 2 diyabet hastalarına uygulanabilen bir operasyondur. Metabolik cerrahi operasyonları arasında yer alır ve genellikle laparoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Mide ve onikiparmak bağırsak bütünlüğünün korunduğu bu operasyon sonrası vücut için gerekli olan vitamin ve mineral emiliminde azalma meydana gelmez.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Nedir?
Pankreasın yeterince insülin salgılamaması veya salgılanan insüline karşı direnç gelişmesi ile karakterize tip 2 diyabet hastalığı olan kişilerin tedavisi için geliştirilen transit bipartisyon ameliyatı etkili sonuçların alınmasını sağlar. Tip 2 diyabet hastalığı olan ve fazla kilosu nedeniyle ikincil sağlık sorunları da yaşayan hastalara yeni bir şans tanıyan transit bipartisyon ameliyatı sonrası hastaların çoğu için ömür boyu takviye kullanımı dahi gerekmiyor. Yaklaşık 1.5 saatte tamamlanan operasyon ardından hastalar tip 2 diyabet hastalığından kurtulabiliyor, fazla kilolarını verebiliyor ve fazla kilo nedeniyle yaşadıkları sağlık sorunlarındaki iyileşmeyi fark edebiliyor. Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen şeker ameliyatı sırasında karın bölgesinde küçük kesiler açıldığı için ameliyat izi de hastaları rahatsız eden bir unsur olarak ön plana çıkmıyor.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?
Tip 2 diyabet cerrahisi için geliştirilen metabolik cerrahi yöntemi olan transit bipartisyon vücut kitle indeksi 30’dan yüksek olan obezite hastalarının güvenli bir şekilde kilo vermesini de sağlıyor. Transit bipartisyon ameliyatı için hastaların uygun olup olmadığının belirlenmesi için operasyon öncesinde kapsamlı sağlık tetkiklerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Özetlemek gerekirse transit bipartisyon ameliyatına uygunluk kriterlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan,
- Diyabet 2 rahatsızlığı bulunan,
- Fazla kilo ve diyabet nedeniyle genel sağlık durumu tehlike altında olan,
- Genel sağlık durumu cerrahi için uygun kabul edilen,
- Kilo vermeyi isteyen ve operasyon sonrası sürece hazırlıklı olan,
- Operasyon kararı için gerekli psikolojik standartları karşılayan kişiler transit bipartisyon ameliyatı için uygun aday olarak kabul edilir.
Transit Bipartisyon Avantajları Nelerdir?
- Transit bipartisyon ameliyatı deneyimli cerrahlar ve ekipler tarafından gerçekleştirildiğinden güvenli bir operasyondur.
- Transit bipartisyon ameliyatı sırasında mide küçültülür ancak mide basıncı dengelendiği için kaçak riski minimize edilir.
- Transit bipartisyon ameliyatı sırasında mide küçültüldüğünde Ghrelin salınımını yapan kısım çıkarılır, böylece iştah azalır. Kişiler az yediklerinde dahi tokluk hissedebilirler.
- Transit bipartisyon ameliyatı sonrası oniki parmak bağırsağı devre dışı bırakılmaz. Şeker ameliyatında midenin doğal yolu korunur, gelecek yıllarda endoskopi gerektiğinde rahatlıkla gerçekleştirilebilir.
- Transit bipartisyon sonrası yiyecekler tüm sindirim sisteminden geçebilir, emilim sorunu yaşanmaz.
- Transit bipartisyon sonrası (genellikle) vitamin, mineral, demir ve kalsiyum takviyelerinin kullanılması gerekmiyor.
- Transit bipartisyon sonrası tip 2 diyabet hastalığı, fazla kiloların da gitmesiyle birlikte iyileşiyor. Böylece hastalar hem fazla kilolarından hem de fazla kilolarının neden olduğu sağlık sorunlarından büyük ölçüde kurtulabiliyor.
Transit Bipartisyon Dezavantajları Nelerdir?
- Hastalara operasyon öncesi gerekli kontroller gerçekleştirilmediği takdirde transit bipartisyon sonrası süreçte şeker hastalığında iyileşme meydana gelmeyebilir.
- Transit bipartisyon sırasında mide küçültme uygulaması da yapılır ve tüp mide ameliyatlarında olduğu gibi kaçak riski vardır. Bu nedenle operasyonu gerçekleştirecek cerrahın önceki operasyonları ve deneyimi dikkatle araştırılmalıdır.
- Diğer tüm cerrahi operasyonlardaki riskler transit bipartisyon ameliyatı için de geçerlidir.
Detaylı bilgi için, medical asistanlarımızdan ücretsiz bilgi ve destek alabilirsiniz.