İleal İnterpozisyon

Gittikçe daha kompleks hale gelen şeker hastalığının kesin tedavisi için uygun görülen hastalara ameliyat seçeneği sunulabilir. Ameliyatlar birden fazla alt türe ayrılmakla beraber ileal interpozisyon ameliyatı da bu türlerden bir tanesidir.

Genetik yatkınlık, beslenme alışkanlıklarının sürekli olarak bozuk olması ve hareketsiz bir yaşama bağlı olarak şeker hastalığı yani diyabet ortaya çıkar.

Genetik yatkınlık, beslenme alışkanlıklarının sürekli olarak bozuk olması ve hareketsiz bir yaşama bağlı olacak şekilde şeker hastalığı yani diyabet ortaya çıkar. Vücuda alınan şeker bazlı gıdalar enerji üretilebilmesi için hücrelere aktarılırken, şeker hastalığının gelişmesinden sonra bu süreç gerçekleştirilemez.

Hücre kapılarını açan insülin hormonunun az salgılanması ya da çok salgılanmasına rağmen etkisiz olması olarak açıklanabilecek diyabet hastalığının tedavisinde çeşitli yöntemler izlenir. Bu yöntemler ilk aşamada yaşam tarzının değiştirilmesi iken bir süre sonra ilaç tedavisine döner.

Hastalığın ilerleyici karakteri, hastalığın durumuna göre önlem alınmasını gerektir. Şeker hastalığı sadece vücudun enerji mekanizmasını etkileyen basit bir hastalık değildir. Hastalık aynı zamanda diğer metabolizma hastalıklarının da ortaya çıkmasına sebep olur. Damar hasarları, tansiyon sorunları, kilo problemleri ve kolesterol problemleri başlıca metabolizma sorunlarıdır.

Gittikçe daha kompleks hale gelen şeker hastalığının tedavi edilmesi için uygun hastalara şeker hastalığı ameliyatları uygulanır. Ameliyatlar birden fazla alt türe ayrılmakla beraber ileal interpozisyon ameliyatı da bu türlerden bir tanesidir.

İleal İnterpozisyon Nedir?

Ağız yoluyla alınan besinlerin kana karıştırılması için sindirim sisteminden geçmeleri mecburidir. Ağız, yemek borusu, mide, bağırsaklar ve anüs bu sistemin temel elemanlarıdır.

Her bölgenin kendine has görevleri bulunur ve bir bütün olarak çalışırlar. Alınan gıdaların kaba şekilde parçalanmaları ağızın, bağırsaklar tarafından sindirilebilir kıvamlı sıvıya dönüştürülmeleri midenin ve sindirilmeleri de bağırsakların görevidir.

Bağırsaklar, alınan besinlerin kana karıştırılmasını sağlarken aynı zamanda bu besinlerin efektif şekilde kullanılmaları için gereken hormonları da uyarır.  Vücuda alınacak şekerin miktarını besin tüketim miktarı etkiler. Besin tüketimini de midenin hacmi ve mide tarafından salgılanan özel bazı hormonlar belirler. Bağırsakların alt kısmı hormon salgısını uyaran bölge iken üst kısmı insülin hormonunu baskılayan bölgedir. Yani sindirim sistemi sağlıklı bir insanda ahenk içerisinde çalışırken bir yerde mutlaka beslenme alışkanlıklarına ve genetik yatkınlığa bağlı sorun çıkar. İleal interpozisyon ameliyatları da sindirim sisteminin fiziki yapısını değiştirerek şeker hastalığının ortadan kaldırılmasını amaçlar.

İleal İnterpozisyon Riskleri

Uygulama açısından değerlendirildiğinde ileal interpozisyon ameliyatının sınırlı risklerinden bahsetmek gerekir. İleri seviyeli diyabet hastalarına uygulanıyor olması cerrahiye bağlı çeşitli riskleri ortaya çıkarır. Ayrıca anestezi yönteminden kaynaklanan riskler de bulunmaktadır ancak günümüzün modern teknolojisi ilgili riskleri minimize etmektedir.

İleal İnterpozisyon Sonrası

İleal interpozisyon ameliyatından hemen sonra diyabet hastalığı sihirli bir şekilde ortadan kalkmaz. Ameliyat ile elde edilen avantajların gerçeğe dönüştürülmesi için hastanın yaklaşık dört – sekiz ay boyunca bazı hususlara azami özen göstermesi; beş yıllık süre boyunca da hayatında aşırılıklardan kaçınması gerekmektedir.

Ameliyattan sonra yaklaşık iki aylık özel bir diyet uygulanır.

  • Hasta ilk birkaç hasta iştahsızlık ile mücadele edebilir.
  • Diyabete bağlı sorunların ilerlemesi daha ilk günden başlar.
  • Hasta ikinci aydan itibaren kilo verme eğilimi duraklar.
  • Birinci – üçüncü aydan itibaren diyabet gerilemeye girer.
  • Diyabet birinci yıldan itibaren sorun olmaktan çıkar. Hasta aynı tarihlerde ideal kilosuna da yaklaşır.
  • Beş yıllık sürenin sonunda ise hasta oldukça sağlıklı bir duruma kavuşur. Beşinci yıldan itibaren hafif bir kilo alma eğilimine girilse de uygun diyetlerle bu sorun da ortadan kaldırılır.
  • İleal interpozisyon ameliyatı yalnızca tip 2 diyabet hastalarına uygulanabilmektedir.

Böyle olmasının temel sebebi tip 2 diyabet hastalarının insülin üretme kapasitelerinin yeterli olmasıdır. İleal interpozisyon ameliyatının uygulanacağı hastalarda bazı vücut kitle indeksi şartları aranmaktadır. Kişinin eğer otuz beşi aşan vücut kitle indeksi söz konusu ise obezite cerrahisinin durumla ilgilenmesi gerekmektedir.

Ameliyata dair temel şartlar sağlandıktan sonra hasta detaylı olarak incelenmektedir. Ameliyat, ameliyatı kaldırabilecek ve eğer var ise doku hasarları ortadan kalkabilecek insanlara uygulanmaktadır.

Mantık olarak oldukça basit bir ameliyat olmasına rağmen uygulama aşamasında ciddi uzmanlık gerektirmektedir. Amaç hormon salgılarının miktarını değiştirerek hem insülin direncini kırmak hem de kilo verilmesini sağlamaktır.

İleal İnterpozisyon Avantajları

İleal interpozisyon ameliyatı düşük vücut kitle indeksine sahip olan diyabet hastalarına da uygulanabilmektedir. Bu, operasyona uygun olan hasta sayısında muazzam bir artışı sağladığından ötürü toplum sağlığını koruyan bir avantajdır.

Uygulama prosedürünün oldukça basit olması ve diyabete tam çözüm olarak sunulması en büyük avantajıdır. Sindirim sistemindeki ufak bir fiziki değişiklik ile birçok soruna aynı anda çözüm bulunması mümkündür. Tüm bu işlemlerin yan etkisi olarak ortaya çıkan durumların ise basit takviyeler ile ortadan kaldırılması bir diğer avantajıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

1-yillik-ayarlanabilir-mide-balonu
1 Yıllık Ayarlanabilir Mide Balonu

Uygulama tekniği diğer mide balonu uygulamalarıyla benzerlik gösterir.…

Devamını Oku
mide-kucultme-sleeve-gastrektomy
Mide Küçültme (Sleeve Gastrektomy)

Çağımızın en önemli hastalıklarından biri Obezitedir.…

Devamını Oku
6-aylik-mide-balonu
6 Aylık Mide Balonu

Mide balonu, mideye yerleştirildikten sonra hava veya sıvı ile 400-700 cc h…

Devamını Oku