Gastrik Bypass

Gastrik Bypass ameliyatı obezite tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Gastrik bypass ameliyatında, mide ve ince bağırsağın yapıları değiştirilir. Gastrik bypass ameliyatı hem kısıtlayıcı, hem de emilim azaltıcı bir ameliyattır. Gastrik Bypass ameliyatın en önemli avantajı Tip II diyabet hastalarının ameliyattan sonra diyabet regülasyonu için ilaç veya insulin kullanmaya ihtiyaç duymamasıdır.

Gastrik Bypass

Midenin hacmi küçüldüğü için hastanın gıda alımında azalma sağlanır ve ve yenilen gıdaların emilimi azaltılır. Gastrik bypass ameliyatı ile midenin büyük bir kısmı bypass edilmiş olur.

 

 


Bunun yanında bir kısım bağırsağın emilim dışı bırakılması neticesinde, hastada total kalori, protein ve diğer besinlerin emilimi azaltılabilmektedir.

Cerrahi teknikler ile oluşturulan ve poş olarak adlandırılan yeni mide, eski mide hacmine göre çok daha küçüktür. Küçük mide poşu ile elde edilen kısıtlama ve besinlerin daha az emilimiyle malabsorbisyon etkisi oluşturularak hastanın aşırı kilolarını vermesi amaçlanmaktadır.

Gastrik Bypass Ameliyatında Kullanılan Teknikler Nelerdir?

1. LAPAROSKOPİK CERRAHİ (MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ)
Kapalı teknik ile gerçekleştirilen, gastrik bypass ameliyatı iyileşme süreci kısa ve zahmetsiz bir operasyondur.

2. AÇIK CERRAHİ
Açık gastrik bypass ameliyatı, hastanın karnında açılan büyük bir kesiden gerçekleştirilir. Açık cerrahinin en büyük avantajı cerrahın ameliyatı dokuları görerek gerçekleştirmesidir. Fakat kesinin büyüklüğü ameliyat sonrası ağrıya neden olur ve günlük aktivitelere dönüş süresini etkiler.

Gastrik Bypass Farklı Uygulamaları Nelerdir?

 

 

1. Gastrik Bypass, Roux-En-Y (Proksimal)

Gastrik Bypass ameliyatlarında en sık kullanılan Gastrik Bypass tekniğidir. Dünyada en fazla uygulanan bariatrik prosedürdür. En az beslenme problemlerine yol açan operasyonlardandır.

2. Gastrik Bypass, Roux-En-Y (Dİstal)

Bağrsağın safraya gelen ucu yaklaşık 1 metre daha ileriden gelen bağırsakla birleştirilir. Daha hızlı kilo kaybı sağlayabilmektedir. Fakat Distal Gastrik Bypass sonrası beslenme ile ilgili ciddi sorunlar (örneğin ciddi vitamin eksikliği) görülebilmektedir. Bu yüzden tercih edilmemektedir.

3. Loop Gastrik Bypass (Mini Gastrik Bypass)

Mini Gastrik Bypass da ise bağırsak ikiye bölünmeden direkt olarak mide ile birleştirilir. Her ne kadar uygulaması daha basit olsa da tercih edilen bir yöntem değildir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

transit-bipartisyon-seker-hastaligi-ameliyati
Transit Bipartisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı)

“Şeker hastalığı ameliyatı” olarak da bilinen “transit bipartisyon” ameliyatı, obezit…

Devamını Oku
yeni-nesil-yutulabilir-mide-balonu
Yeni Nesil Yutulabilir Mide Balonu

Obezite tedavisinde kullanılan anestezi ve cerrahi işlem gerekmeden mideye takılabile…

Devamını Oku
ileal-interpozisyon
İleal İnterpozisyon

Gittikçe daha kompleks hale gelen şeker hastalığının kesin tedavisi için uygun görüle…

Devamını Oku